Turska velika tura

Sample image

Turska velika tura - putovanje u kolevku civilizacije
Kapadokija - Pamukale/Hierapolis - Efes - Smirna - Pergamon -Troja                   
AUTOBUSOM – 11 dana / 9 noćenja; Termin: 26.april - 6.maj 2013.

Gradovi:  Istanbul - Ankara - Konja - Kušadasi 
- Izmir - Ajvalik...Uskrs na Prinčevskim ostrvima 


Preuzmite PDF

1.DAN Petak,26.april BEOGRAD – DARDANELI... (880 km)
Sastanak grupe na parkingu ispred hotela “Continental” na Novom Beogradu sa savske strane u 14.30 sati. Polazak iz Beograda u 15:00.Prijem usutnih putnika. Noćna vožnja preko Bugarske, uz planirana zadržavanja radi, odmora i graničnih formalnosti

2.DANSubota,27.april ...GALIPOLJE – TROJA – AJVALIK (SARIMSAKLI) (220 km)
Prelaz turske granice kod Kapikula,nastavak evropskim delom turskog kopna do moreza Dardanela na Mramornom moru u ranim jutarnjim satima.Kod istorijskog gradića Galipolje poznatog po slavnoj bitci savezničke vojske sa Turskom u I sv. ratu i velikim žrtvama na obe strane, prelazi se trajektom ( 25 min) na azijski deo kopna.Nastavak puta prema gradu Ajvalik duž obale podkontinenta Male Azije. Usputno razgledanje arheološkog nalazišta legendarne Troje uz tumačenje lokalnog vodiča. Nastavak puta. Dolazak u živopisan grad i luku Ajvalik ( 65.000 st.), koji se nalazi u zalivu istoimenog arhipelaga sa oko 30 ostrvca.Razgledanje najbliže okoline sa posetom ostrvu Džunda, trgovačkom i zanatskom centru grada i vidikovcu Šejtan sofra (Đavolja trpeza). Smeštaj u hotel u letovalištu Sarimsakli (7 km) na obali Egejskog mora naspram grčkog ostrva Lezbos. Slobodno popodne i veče za odmor i uživanje.Večera. Noćenje.

 • 2
 • 4
 • 1
 • 5
 • 3

3.DAN Nedelja,28.april SARIMSAKLI - PERGAMON – IZMIR – KUŠADASI (270 km)
Doručak i napuštanje hotela.Nastavak putovanja do Pergamona (60 km) jednog od najvećih i najmonumentalnijih arheoloških nalazišta u Turskoj.Obilazak lokaliteta posetom Asklepionu i velelepnom Akropolju do kojeg se dolazi žičarom. Nastavak putovanja do legendarne Smine, danas grada Izmira, od 3 mil. stanovnika. Obilazak autobusom i pešice centralnom avenijom ovog mediteranskog grada sa drvoredom palmi i prelepim građevinama, do centralnog trga sa tzv.Sahat kulom. Planirana pauza .Zatim , nastavak puta do Kušadasija. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

4.DAN Ponedeljak.29.april KUŠADASI ( – EFES ) ( 60 km)
Doručak. Fakultativni obilazak skromnim ostacima Artemidinog hrama, jedno od 7 svetskih čuda, bazilike Sv. Jovana i kuće Device Marije u kojoj je prema predanju rođena i provela svoje zadnje dane. Zatim poseta arheloškom nalazištu Efes, čuvenog antičkog grada sa veoma dobro očuvanim zgradama i kamenom popločanim ulicama.Obilazak Odeona, Hadrijanovog hrama, ulice Kariatida, javnog WC-a i kupatila, apoteke, Celzijusove biblioteke, javne kuće, Amfiteatra... Popodne povratak u Kušadasi. Slobodno vreme u centru gradu za lična istraživanja i zabavu. Večera. Noćenje.

 • 2
 • 1
 • 3
 • 4

5.DAN Utorak,30.april KUŠADASI – PAMUKALE /HIERAPOLIS/ –DENIZLI (200 km)
Doručak. Napuštanje hotela i polazak u Nacionalni park jedinsvenog prirodnog fenomena, Pamukale.Po dolasku, predhodno se obilazi antički grad Hierapolis koji je pod zaštitom UNESCO-a kao deo svetske baštine. Osnovan je u 2. veku p.n.e. kao termalna banja, a nazvan je po boginji Heri. Posećuje se Kleopatrino kupatilo, teatar, Apolonov hram, Plutonijum. Nastavak programa poseti čudesnim stenama Pamukkale-a (Pamučna tvrđava) uz mogućnost kupanja po želji u jedinstvenim kaskadnim jezercima nastalim sedimentacijom krečnjaka i kalcijuma termalne vode od + 37°C. Smeštaj je u hotelu 18 km dalje u centru grada Denizli sa preko 400.000 stanovnika, veoma snažnim priverdnim centrom i izvozvno orijentisanim modernim gradom, od kojih je tekstilna industrija najznačajnija delatnost. Noćenje.

6.DAN Sreda,1.maj DENIZLI – KONJA – SULTANHAN - AVANOS (KAPADOKIJA) (625 km)
Doručak. Polazak za Kapadokiju kroz središnji deo Anadolije. Usputna pauza u gradu Konji, staroj turskoj prestonici, danas sedištu duhovne Turske i seldžučkog Ikonijskog sultanata. Obilazak Mevlana muzeja, poznatog kao i Zeleni mauzolej, originalnog sedišta Mevlana, tzv. “vrtećih derviša”, mistične Sufi grupe. Tu se nalazi grob i svetilište Mevlane (Rumija) i do danas je važna tačka hodočašća muslimanskih vernika. Nakon obilaska, dolazak u okolinu grada Aksaraja u kome se nalazi čuveni Sultanhan, najveći i najstariji karavansaraj u Anadoliji, izgrađen još davne 1229. godine. Posle obilaska Karavansaraja, nastavak puta do Kapadokije i grada Avanos gde je planiran smeštaj u hotelu naredne dve noći. Večera. Noćenje.

 • 2
 • 1
 • 3
 • 4

7.DAN Četvrtak,2.maj AVONOS (KAPADOKIJA: Goreme - Zelve – Pašabag – Derinkuju ) (95 km)
Doručak.Polazak na celodnevni program obilazak jedinstvenog Nacionalnog parka Kapadokije , koja s pravom predstavlja „ utočište ranog hrišćanstva“ . U stenama Kapadokije prva naselja nastala su 2000-tih god. p.n.e., da bi mnogo kasnije, u vreme velikih progona, ta skloništa pronašli hrišćani kao svoja utočište tokom II i III veka, bežeći iz Palestine.Planirani obilasci Doline golubova uz posetu otvorenom muzeju Goreme, smeštenom u istoimenoj dolini. Ova dolina je poznata po velikom broju rano-hrišćanskih crkvi i po freskama isklesanih i oslikanih u vulkanskim stenama. Zatim, obilazak jedne od najlepših tačaka Kapadokije, uske doline Zelve, u kojoj se nalaze neke od najboljih primeraka crkava i kuća u stenama. Dolina je predstavljala sigurno mesto za skrivanje hrišćana od rimskih i arapskih osvajača. Takođe, uključena je i poseta impozantnoj Pašabag dolini (Dolina monaha). Najzad, odlazi se do podzemnog grada Derinkujua,koji se sastoji od 8 podzemnih spratova, od kojih prvi potiču još iz perioda Hetita.Danas su prva 4 sprata otvorena za javnost. Povratak u hotel. Večera.Noćenje.

8.DAN Petak,3.maj AVANOS – ANKARA - BOLU (495 km)
Doručak i napuštanje hotela u ranim jutarnjim satima. Polazak za Ankaru. Usputna pauza na hiper slanom jezeru Tuz Golu, jednom od najvećih te vrste u svetu sa 33% saliniteta .Jezero je ujedno drugo po površini uTurskoj sa 1.665 km2. Po dolasku u Ankaru panoramsko razgledanje ovog modernog grada, zvanične prestonice Republike Turske od 4 miliona stanovnika.Kraća poseta Anit Kabiru, mestu na kome je podignut mauzolej posvećen osnivaču moderne Turske, Kemalu Ataturku.Ovaj čovek čije prezime znači “otac nacije ”, vojnik, političar i pre svega, veliki vizionar, je ličnost čiji je kult još uvek u velikoj meri prisutan u Turskoj.Posle obilaska ovog grandioznog kompleksa i fotografisanja, nastavak do planinskog grada Bolu, u podnožju planinskog masiva Pontik i Nacinalnog parka Jedigeler na pola puta do Istanbula. Ovaj garad od 270 hiljada stanovnika najpoznatiji je po proizvodnji dobrih sireva i pavlake, ovčarstvu i kozarstvu, kao iraznih specijaliteta domaće kuhinje što je isključivi razlog svraćanja mnogih prolaznih putnika sa autoputa, na šta nije uticalo ni novo otvoreni tunel 2007.g. kojim se ovo mesto zaobilazi. Smeštaj u hotel u centru. Slobodno vreme.Mogućnot degustacije nešto od specijaliteta turske kuhinje koja spade u četiri najpoznatije u svetu (zajedno sa Francuskom, Italijanskom i Kineskom) u nekoj od kafana. Noćenje.

9.DAN Subota,4.maj BOLU - ISTANBUL (260 km)
Doručak.Polazak prema Istanbulu.Pre prelaza moreuza Bosfor mostom Ataturk,odlazak na vidikovac Čamidža, sa jedinstvenim pogledom na evropski deo megapolisa Istanbul, koji po popisu iz 2011. brojio zvanično 13, 2 miliona stanovnika ( nezvanično preko 15.mil.), jedina metropola u svetu koji se prostire na dva kontineta.Po dolasku, panoramsko razgledanje istoriskog centra grada uz tumačenje loko-vodiča: Sultanahmet istoriski centar grada i osatci antičkog Hipodroma, zatim Egipatski obelisk, Plava džamija, Aja Sofija, Topkapi palata, Dolmabahče palata, trg Taksim, Zlatni rog, Galata kula…Posle toga odlazak u deo grada Fener, u sedište carigradske Vaseljenske patrijaršije i njegove svetost Patrijarha, vrhovnog poglavara pravoslavne crkve. Mogućnost odlaska na fakultativu: krstarenje Bosforom, obilazak grada sa vode uz tumačenje loko – vodiča u trajanju od 1,5 sata. Smeštaj u hotel na Aksaraju, trgovinskom i univerzitetskom centru u neposrednoj blizini čuvene Kapali čaršije Slobodno popodne za indiviualni obilazak iz enterijera muzeja u istorijskom centru Istanbula (Aja Sofija, Topkapi Sataj, Dolma bahče...) ili šoping na Aksaraju i u Kapali čaršiji. Uveče zainteresovani vernici mogu organizovano na Uskšnje bdenje u Patrijaršiju. Ostalima preporuka odlazak do trga Taksim, poslovne i boemske četvrti sa puno restorana, kafića, firmiranih prodavnica i drugih sadržaja. Povratak u hotel. Noćenje.

 • 2
 • 4
 • 5
 • 3
 • 1

10.DAN Nedelja, 5.maj ISTANBUL (Prinčevska ostrva)
Doručak. Slobodno vreme za lični program ili odlazak na fakultativu: Uskršnji izlet na Prinčevska ostrva.Polazak iz luke redovnom brodskom linijom .Posle 1 sata i 15 min plovidbe, obilazak živopisnog i najvećeg ostrva Bujukade –“Kapri Istanbula” koga većinski naseljavaju žitelji grčkog porekla-pravoslavaca , gde se nalaze i dva manstira koji pripadaju Vaselejenskoj Patrijaršiji.Vožnja fijakerima po ostrvu stazama kroz stare četinarske šume, zatim organizovan Uskršnji ručak u jednom od restorana na obali. Povratak predveče u hotel. Slobodno vreme ili fakultativni odlazak na Tursko veče u nekom od specijalizovanih nacionalnih restorana uz bogatu večeru, umereno piće, program vrhunskih trbušnih plesačica i internacionalni program animacije počev od 21,00 do 01,00 h. Povrtak u hotel.Noćenje.


11. DAN Poned. 6.maj ISTANBUL – SOFIJA – BEOGRAD (920 km)
Doručak. Napuštanje hotela i Istanbula do podne.Povratak za Srbiju preko evropskog dela Turske i Bugarske uz planirane odmore i pauze za granične formalnosti

CENA ARANŽMANA: 415 EUR
Doplata za jednokrevetnu(1/1) sobu: 190 € )

CENOM ARANŽMANA JE SADRŽANO:
* BUS prevoz autobusom visoke turističke klase najnovije generacije od 35 -85 sed. (u zavinosti od broja turista).
* Pet polupansiona (PP), hoteli 3* -4* : Sarimsakli, Kušadasi i Kapadokija (Avanos) u sobama1/2 i 1/3 , svaka klima, TV,telefon, tuš/WC.Besplatna upotra interneta. “Buffet” servis za doručak i večeru ( tzv.Švedski sto).
* 4 noćenje/doručak ( ND) hoteli 3* - Denizli, Bolu i Istanbul-centar na Aksaraj-Lale, u sobama 1/2-1/3, svaka klima, TV,telefon, tuš/WC. Besplatna upotra interneta. Doručak „buffet“.
* Program obilaska svih lokaliteta iz Programa i za sve fakultative uz tumačenje licenciranog loko-vodiča.
* Troškovi organizacije putovanja i usluge stručnog pratioca grupe-prestavnika agencije Organizatora.

CENOM ARANŽMANA NIJE SADRŽANO:
* Grupna polisa zdravstveno osiguranje (oko 740 din/osoba) samo za one koji nemaju lično osiguranje.
* Fakultative i ulaznice za lokalitete koji su predmet obilaska po Programu a koje se naplaćuju.
* Individualni trškovi u toku puta i troškovi u hotelima za usluge mimo programa putovanja.

Cene nekih ulaznica i fakultativa (za minimum 20 osoba)*:
1. Troja – obilazak lokaliteta sa lokalnim vodičem i ulaznicom : 10 €
2. Pergamon , Akropolj – obilazak lokaliteta sa vodičem + žičara: 15 €
3. Rimski Efes, kuća Device Marije i Bazilika Sv. Jovana – vodič i ulaznice – 25 €
4. Mevlane muzej, Karavanseraj i Kapadokija (Goreme, Zelve i Derenkuju), 5 ulaznica: 30 €
5. Krstarenje Bosforom 1,5 h sa loko- vodičem: 15 €
6. Aja Sofija i Topkapi palata – sa vodičem i ulaznicama– 35 €
(Individualne cene: Aja Sofija-11 € ; Topkapi saraj od 16 - 24 €, Dolma bahča 11-16 € , cene od-do u zavisnosti da li je kompletan obilazak (dvorske prostorije + riznica+ harem) ili pojedinačno po želji tursta.
7. Prinčevska ostrva: 35 € - transfer hotel –luka- hotel, brodska karta, vodič, vožnja fijakerima ( po 5 osoba), “menu” ručak u restoranu na obali (bez uključenog pića).
8. Tursko veče u nacionalnom restoranu ( od 21,00 -01,00 ) - 25 €: Večera : hladno + topolo predjelo, gl.obrok sa pilećim pečenjem+ prilog), umereno piće (Yeni raki, sok, vino, voda) + desert i kafa. Celovečernji program rbušniht plesačica, folklore, internacionalne animaije.
* Cene iz proleća 2012., uz mogućnost manje korekcije zbog promena pariteta TL:EUR ili promena cena na terenu.
9.LET BALONIMA IZNAD KAPADOKIJE: 120 -150 €**,

**Cene su promenljive što zavisi od organizatora letenja.Detaljne informacije saznaće se u toku samog putovanja

USLOVI PLAĆANJA
Iznos aranžmana od 350 € se plaća na SEDAM rata odloženo u dinarima po prodajnom kursu.Komercijalne banke AD u momentu plaćanja i to počev od dana prijavljivanja u decembru 2012, pa svakog 10. u mesecu za tekući mesec, zaključno sa 10.6. 2013. Za rate koje dospevaju posle izvršene usluge, obavezno polaganje čekova građana uz uvećanje od 2,0% mesečno. Za one koji nemaju čekove, obaveza izmirenja preostalog duga u celosti pred polazak. Mogućnost plaćanja preko ADZ na platu (kod javnog sektora) po kursu koji važi na dan prijave, s tim što se celokupni iznos uvećava za 2,5% mesečno. Do polaska obavezno je uplatiti minimum 5 rata. Deo aranžmana od 60 EUR plaća se jednokratno sa ratom do polaska kao i troškovi osiguranja.Prilikom prijavljivanja za putovanje, obvezno je izjašnjavanje zainteresovanijh za fakultative, plaćanje sa ratom pred polazak.


Krajnja opcija za prijavljivanje:15.Mart 2013.
ARANŽMAN RAĐEN ZA MINIMUM 30 PUTNIKA, AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO U SLUČAJU NEDOVOLJNO PRIJAVLJENOG BROJA DA SRAZMERNO
KORIGUJE CENU UZ SAGLASNOST SVIH PUTNIKA ILI OTKAŽE PUTOVANJE.ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMENE REDOSLEDA OBILAZAK


VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA PROPISANI OD STRANE ORGANIZATORA PUTOVANJA AZUR DOO. Član ANTAS-a
Licenca OTP br.534 /2010 Vuka Karadžića br. 3 35000 Jagodina, Tel.035 244-665, Fax:035 243-665, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
AZUR TRAVEL & SERVICE BEOGRAD, Višegradska 6, lokal 13 A, Tel/fax:011 2644 967, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Vi ste ovde: Home Putovanja Realizovana putovanja Turska velika tura

Sve informacije na sajtu su informativnog karaktera.
U cilju potpune pouzdanosti molimo vas da informacije proverite direktno u agenciji.                            2012 copyright designbyMe.org