Bugarska

Sample image

KRUŽNA TURA: TRAGOM PRAVOSLAVNOG NASLEDA
TOP 10. atrakcija ove zemlje
SOFIJA – BOROVEC - PLOVDIV – V.TRNOVO
Lokaliteti: Manastir Rila – Borovec - Backovski manastir – zamak Carevec – selo Arbanasi – istorijska Trjavna - Belogradcik utvrdenje
AUTOBUSOM: 4 DANA (dnevne vožnje) – 3 NOĆENJA
HOTELI 3***: VELIKO TRNOVO i BOROVEC
USLUGE: 2 NOĆENJA/DORUČAK + 1 POLUPANSIOM
TERMIN: 11 - 14. OKTOBAR


PROGRAM PUTOVANJA:


1.dan : Beograd – Rtanj – Belogradčik tvrđava - Veliko Trnovo (630 km)
Polazak u ranim jutarnjim satima (5:30) iz Novog Beograda, Jagodine u 7:00,  uz pauzu na raskrsnici puteva Soko Banja – Zaječar, u motelu Rtanj (preporuka specijaliteta: gibanica sa kiselim mlekom). Posle graničnog prelaza Vrška Čuka i svega 50 km kroz Bugarsku, dolazak do lokaliteta “Belogradčik kaleto” (Beogradska tvrđava). Nalazi se na severnim obroncima Balkanskih planina, tvrđava je sagrađena u vreme Rimljana (1.-3. vek), radi kontrole strateških puteva, da bi kasnije menjala vlasnike (Vizantija, Sloveni, Bugari, Turci…), a za njen sadašnji izgled bili su zaduženi inženjeri Italijani i Francuzi iz Napoleonove vojske (1805 -1837). Planirano vreme za detaljni obilazak ovog lokaliteta – muzeja na otvorenom, kandidata Bugarske za “novih Sedam svetskih čuda” (kada i naša “Đavolja varoš”), sistemom stepeništa uklopljenim u neobični skup Belogradčik kamenih monolita, spojenih sa zidovima utvrđenja, visine i do 10 m. Nastavak puta sa jednim usputnim odmorom do konačnog odredišta za prvi dan, Veliko Trnovo - koga često nazivaju „Carskim Gradom”, zahvaljujući njegovom izuzetnom bogatstvu kulturnim i istorijskim znamenitostima. Trnovo se prostire na tri istorijska brda – Carevec, Trapezica i Sveta Gora, duž obe obale reke Jantre koja tu u podnožju Stare Planine meandrira u obliku « S ». To je grad proglašenja prvog Ustava 1908., a dodatak imenu “ Veliko “ dobija 1965., značajan je najviše po tome što je sedište duhovnosti bugarskih mitropolija pravoslavne crkve ali i kao univerzitetski centar. Spoj starine i savremene arhitekture, uz crkve, manastire i tvrđave, što čini jedinstvenim duh ove stare bugarske prestonice. Priljubljenih drevnih kuća omeđene kamenom, divljim jorgovanima i vinovom lozom, koje kao da će se svakog trenutka sručiti u dubinu reke Jantra, Veliko Trnovo je grad koji ne može ostaviti ravnodušnim posetioce, a za Srbe ima poseban zanačaj i težinu, jer je tu poginuo naš najveći svetac, Sava (padom s konja u lovu) gde je dugo ležao sahranjen u Crkvi “Četrdest svetih mucenika” do mnogo kasnijeg premeštaja moštiju u Srbiju. Po dolasku, kasnije popodne,smeštaj u hotel i kraći odmor. Polazak sa vodičem u kraće razgledanje i upoznavanje sa znamenitostima u centru grada, zatim slobodno veče za odlazak u neki od restorana i večera (fakultativno) uz specijalitete bugarske kuhinje i kvalitetno vino. Noćenje.

 • 2
 • 1
 • 5
 • 7
 • 4
 • 3
 • 8
 • 6


2. dan: Veliko Trnovo (selo Arbanasi, fakultativa: izlet do mesta Trjavna. 80 km)
Doručak
i polazak u razgledanje pešice i iz autobusa Trnova i znamenitosti uz priču vodiča: Tvrđava Carevec, manastir Preobraženje, crkva Četrdeset svetih mučenika, crkva Svetog Dimitrija Solunskog, tvrđava Trapezica … Zatim, odlazak do živopisnog sela Arbanasi smeštenog neposredeno na brdu iznad grada, veoma karakteristične arhitekture kamenih kuća, uskih ulica nalik onima iz Metohije (Gornji i Donji Orahovac, Leskovac i okolnih sela) naseljnog od strane Albanaca – Arnauta iz tih krajeva, pravoslavne veroispovesti bežeči pred najezdom Osmanlija u predele gde su ranije dolazili samo radi poslova i trgovanja. Tako su u periodu od XV–XVIII, bogati trgovci Arnauti, u želji očuvanja, ne samo svojih porodica, već i svoje religije, krišom gradili pravoslavne crkve nalik svojim spratnim kućama bez terasa i s malim prozorima, unutrašnjosti bogato oslikanih živopisom zidova i oltara. O tome svedoče jos nekolicina odlično sačuvanih ili mnogo kasnije, obnovljenih, koji će biti predmet našeg i intersovanja. Po završetku obilaska, povratak u Trnovo, slobodno vreme ili za sve zaintersovane putnike fakultativni izlet (20 € za minimum 20 osoba) sa posetom značajnom istorijskom gradu Trjavna (40 km), neverovatnom očuvanom primeru autentične gradske arihitekture 18.veka, nezaobilaznog objekta intersovanja i posete na hiljade stranih turista godišnje. Povratak u hotel kasnije popodne. Slobodno veče. Noćenje.

3. dan: Veliko Trnovo – Bačkovski manastir – Plovdiv – Borovec   (370 km)

Doručak
i napuštanje hotela.Vožnja južno putem prema Staroj Zagori i dalje preko Asenovgrada do Bačkovskog manastira (218 km), posle Rile, drugi po veličini u Bugarskoj, smešten u dolini reke Čapelarska, kraće Čaja. Ovaj manastir predstavalja jedinstvenu mešavinu pravoslavno vizantijskog, gruzijskog i bugarskog stila gradnje. Osnovan je 1083. godine od strane komandanta vizantijske vojske i njegovog brata, gruzijskog porekla, braće Bukurijani, koji sa zidnim freskama u ostacima kosturnice 300 m dalje, slovi za najlepša pravoslavna dela fresko slikarstva 11. i 12.veka, obnovljenog od strane Ivana Aleksandra u vreme prosperitetnog Drugog bugarskog carstva. Obilazak kompleksa uz vreme za odmor u predivnom ambijentu manastira. Povratak do obližnjeg Plovdiva (27 km), drugog po veličini bugarskog grada (380.000 st.) i jednog od nastarijih evropskih gradova sa preko 8.000 god istorije, stariji i od svih glavnih gradova regije (Atine, Rima, Konstatinopolja). Kroz svoju istoriju često je menjao vlasnike počev od Persijanaca, Kelta, Tračana i Filipa Makedonskog (pod nazivom Filipopolis), Rimljana (Trimontiju-grad na tri brega), Huna, Slovena od VI v., Bugara (od 815.) i Vizantinaca u više navrata do dolaska Turaka od 1364.g (pod nazivom Filib) pa sve do poraza 1878 u bici kod Plovdiva (naziv koji se prvi put javlja u XVv.), kada postaje polu-slobodan grad Istočne Rumelije do ujedinja sa Bugarskom kneževinom 1885.god. Neizbežni spomenici proteklih civilizacija kao predmet našeg interesovanja biće arh. ostaci Rimskog pozorišta, odeona, stadiona, zatim stari grad sa Hisar kapijom, crkva Sv Konstantina i Elene, zgrada Etnografskog muzeja, Jermenska crkva, Džumaja džamija, Plovdivska Metropolija i crkva Svete Bogorodice,  hram Sv.Georga i Sv.Petke do novijih spomenika poput Ruskim oslobodiocima iz 1881 ili Ujediniteljima Bugarske -1885.Posle razgledanja lokaliteta po izboru i programu vodiča. Slobodno vemena za individualna istraživanja u centru, a zatim polazak ka najvećem ski-centru Bugarske i jednog od većih evropskih, Borovecu (125 km) na planini Rila, inače sa vrhom Musala (2925 m), najviša balkanska planina. Po dolasku, smeštaj u hotel u centru. Večera. Slobodno veče za odlazak u šetnju ili klubove otvorene vikendom. Noćenje.

 • 2
 • 1
 • 3
 • 4


4. dan : Borovec – Manastir Rila – Sofija … Beograd   (630 km)
Doručak.
Napuštanje hotela. Pre polaska, mogućnost fakultativne voženje žičarom (15 leva)–tzv.gondolom do vrha Musala i nazad, uz predivan doživljaj kraćeg boravka na krovu Balkana.Nastavak puta, prema suprotnoj, zapadnoj, stranu planine Rila, do istoimenog manastira (105 km).Poseta ovom pravoslavnom manastiru koji datira iz X veka, pod zaštitom UNESKA, sedištu bugarske duhovnosti i pismenosti, obnovljenom u XVI veku, sa riznicom i bibliotekom od preko 60.000 naslova. Obilazak manastirskog kompleksa uz tumačenje stručnog vodiča, zatim manji odmor do polaska za Sofiju. Dolazak u glavni grad, rano popodne. Planirana je prvo poseta crkvi sv.Bojane u predgrađu grada i podnožju planine Vitoša. Crkva Bojana se sastoji od tri zgrade, od kojih je najstarija Sveti Nikola, podignute u 10. i 11.veku. Freske, od kojih najvažnije datiraju iz 1259. “čine jednu od najvažnijih kolekcija srednjevekovnog slikarstva”, navodi se u UNESKO-ovoj listi svetske baštine, na kojoj se ova crkva nalazi od 1979. God. Nastavak panoramskog razgledanja centra grada sa posetom jednom od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu, Katedrali posvećenoj sv.Aleksandru Nevskom i prekoputa, crkvi sv.Sofije iz XIV v (po kojoj grad,nekada Sredec, nosi ime) ili nekima smeštenim u pešačkoj zoni grada, kao što je crkva –sv Georga, najstarijoj u Sofiji koja datira još iz ranohrišćanskog perioda (4.v) na mestu nekada rimskog paganskog hrama( dvorište Šeraton hotela). Vreme do planiranog polaska za Srbiju individualne aktivnosti  u centru za posetu nekoj  galeriji, muzeju, restoranu ili  firmiranim radnjama garderobe i obuće. Dolazak u Beograd nešto posle ponoći, posle usputnih pauza zbog granice i odmora. Završetak programa.

 • 1
 • 4
 • 3
 • 2


Cena aranžmana po osobi - 139 €

Doplata za jednokrevetnu (1/1) sobu: 42 €
Doplata za dva spojena sedišta (od 7. reda): 46 €
Doplata za prednja sedišta (do 4. reda): 30 €


CENOM ARANŽMANA JE SADRŽANO:
*Prevoz turističkim autobusom novije generacije kapaciteta prema broju putnika (od 37 – 63 sed) na relaciji iz programa. Mogućnost doplate za dva spojena sedišta od polovine autobusa (od 7. reda) i za sedišta u prva 4.reda
* Smeštaj u hotelima 3* na bazi 3 noćenja u 1/2 i 1/3 sobama i to: Hotel TARNOVO u Velikom Trnovu (www.hoteltarnovo.com), u centru, na bazi 2 noćenja/doručak i u hotelu ELA u Borovecu u centru mesta (http://hotelela.com) na bazi polupansiona (večera, noćenje, doručak)
* Stručni vodič za sve vreme putovanja i sve obilaske prema Programu.
* Organizacioni troškovi putovanja.


Cenom nije sadržano:
* Ulaznice za lokalite koji su sadržani programom obilazaka a naplaćuju se.
* Svi fakultativni programi i individualni troškovi u toku puta i u hotelima za usluge koje nisu sadržane cenom aranžmana.
* Polisa grupnog međunardonog zdravstavnog osiguranja za sve koji nemaju neki vid ličnog osiguranja (Posredstvom agencije oko 500 din po osobi do 65 god. starosti na iznos visine osigurane sume od 30.000 €, za starije duplo, za decu uz popust).


USLOVI PLAĆANJA:
Plaćanje isključivo u dinarima u protivvrednosti za evro po prodajnom kursu Komercijalne banke AD i to 40% prilikom prijavljivanja, ostalo 10 dana do polaska ili na rate svakog 25. u mesecu, zaključno sa 25. OKTOBROM 2017. gotovinski, uplatom na račun organizatora, čekovima građana ili preko AD zaposlenih u javnom sektoru. Za ratu posle izvršene usluge obavezno je polaganje jednog čeka ili plaćanje preko ADZ bez uvećanja.Kod plaćanje na rate korinik je dužan da izmiri pre polaska minium 80 % iznosa aranžmana.
Krajnji rok za prijavljivanje i uplatu: 20 dana do polaska (posle tog datuma do popune kapaciteta)


FAKULTATIVNI IZLET  (20 € za minimum  20  osoba):
Poludnevni izlet u Trjavna (Трявна), istorijski grad do koga se stiže dolinom istoimene reke. Ovaj grad karakterističnog po neverovatno dobro očuvanoj arhitekturi kuća, celih ulica, trgova i četvrti grada iz perioda Bugarskog narodnog preporoda u 18.v i 19 v. za vreme turske okupacije, kada će se bugarsko društvo reformisati i grad postati bogat i veoma uspešan u razvoju zanatstva i trgovini, pre svega, proi- voda od tekstila, drveta i kože. U prizemlju, kuće (isključivo bele boje), su obično nepravilnog oblika i tu su po pravilu smeštene zanatlije, trgovci, ugostitelji… Gornjim spratovima dominiraju drveni lučni ili visoki pravougaoni prozori, a Stara Trjavna, jedne od tipičnih ulica njihov broj, ukazivao je na bogastvo vlasnika. Krovovi su pokriveni dobro uređenim kamenim pločama. Ovaj grad sa ponosi sa preko 140 kulturnih spomenika, muzeja i izložbi…Ukupno 80 km u oba smera, trajanje izleta oko 5 sati.

 • 1

ARANŽMAN RAĐEN ZA MINIMUM 32 PUTNIKA, AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO U SLUČAJU NEDOVOLJNO PRIJAVLJENOG BROJA DA SRAZMERNO KORIGUJE CENU UZ SAGLASNOST SVIH PUTNIKA ILI OTKAŽE PUTOVANJE . ORGANIZATOR  ZADRŽAVA  PRAVO IZMENE REDOSLEDA OBILAZAKA USLED OKOLNOSTI KOJE NISU MOGLE DA SE PREDVIDE KAO I ZAMENE HOTELA ISTE KATEGORIZACIJE U ZAVISNOSTI OD BROJA I STRUKTURE IZJAŠNJENIH ILI SMEŠTAJA GRUPE U NAJVIŠE DVA HOTELA U SLUĆAJU VEĆEG BROJAPRIJAVLJENIH OD PLANIRANOG I REZERVISANOG KAPACITETA


VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA PROPISANI OD STRANE TURISTIŠKE AGENCIJE AZUR JAGODINA KAO ORGANIZATORA PUTOVANJA , LICENCA OTP BR.534 OD 17.03.2010. Član ANTAS-a. VUKA KARADŽIĆA 3 35000 JAGODINA,Tel.035 244-665, Fax:035 243-665, e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. :

Vi ste ovde: Home Putovanja Velike kružne ture Bugarska - TOP 10 atrakcija

Sve informacije na sajtu su informativnog karaktera.
U cilju potpune pouzdanosti molimo vas da informacije proverite direktno u agenciji.                            2012 copyright designbyMe.org